X

Met alle Chinezen

donderdag, 19 januari, 2017

Donderdag 19 januari namen de leerlingen van het 6de en 7de jaar Toerisme deel aan de workshop ‘Met alle Chinezen?’ die plaatsvond in de Howest hogeschool in Kortrijk.

Met meer dan één miljard zijn ze, ‘de Chinezen’. Vandaag al geven ze meer geld uit aan toerisme dan eender welke andere nationaliteit ter wereld. In steeds grotere getale komen ze naar België, terwijl ook almaar meer Belgen naar China reizen. Als je als toerismeprofessional aan de slag gaat, is de kans dus heel groot dat je met Chinezen te maken zal krijgen. Maar weet je ook wie ‘de Chinezen’ zijn? Waar en hoe ze graag slapen? Wat ze eten? Hoe je hen best verwelkomt?

Tijdens de workshop namen onze leerlingen de rol van een Vlaamse incoming agent op zich. We kregen een vraag uit China om een programma op te stellen op maat van Chinese toeristen. Waar laten we hen logeren? Welke activiteiten stellen we voor? Welke maaltijden schotelen we voor?

Aan de hand van een infomap, communicatiefiches en creativiteitstechnieken als de ‘Customer Journey Mapping’ gingen we als echte reisagenten aan de slag en werden de uitgewerkte programma’s per groep voorgesteld.

Deze workshop liet ons op een ludieke en actieve manier kennismaken met het gevaar van stereotypen, het belang van onderzoek en de verrassingen van interculturele communicatie. We keerden huiswaarts met een meer open geest, een basiskennis van de Chinese reismarkt en een paar do’s and dont’s voor het omgaan met Chinezen.