Commerciële Organisatie is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Ze biedt inzichten in de algemene economie en bedrijfswetenschappen. Daarnaast is ze gericht op de ontwikkeling van competenties met betrekking tot de commerciële en administratieve ondersteuning van het verkoopproces. De leerlingen leren op een professionele manier omgaan met klanten via diverse communicatiekanalen.

 

Lessentabel

VAKGEBIEDVAKKEN5de JAAR6de JAAR
TalenNederlands
Frans
Engels
Duits
2+1
2+1
2
1
2+1
2+1
2
1
Commerciële OrganisatieCommerciële Organisatie1212
Positieve wetenschappenWiskunde
Natuurwetenschappen
2+1
1
2+1
1
Algemeen vormende vakkenGodsdienst
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Artistieke vorming
Mens en samenleving
Lichamelijke opvoeding
2
1
1
0
1
2
2
1
1
1
0
2
TOTAAL 3232

In het vak commerciële organisatie verwerf je vooral vaardigheden en kennis in vier domeinen:

 • Het eerste domein is algemene economie. Behalve micro- en macro-economie komt ook internationale economie aan bod. Duurzame (economische) ontwikkeling kan in de richting Commerciële Organisatie niet ontbreken.
 • Bij de organisatie van je bedrijf moet je de doelstellingen en werking van het bedrijf grondig bestudeerd hebben. De meeste aandacht in dit tweede domein gaat naar het beheer van de goederen- en informatiestroom. Een softwarepakket is hier niet weg te denken.
 • Het derde domein omvat het financieel beheer. Leerlingen verwerven inzicht in debiteurenbeheer, kostprijsberekening en fiscaliteit. Het boekhoudkundig gedeelte blijft hier beperkt tot de verwerking van aan- en verkopen en de bijhorende verrichtingen.
 • Het laatste domein, marketing en verkoop, is specifiek voor de richting Commerciële Organisatie. Alle elementen van de marketingstrategie en de instrumenten ervan komen aan bod, inclusief de verkoop en de verkoopadministratie. Ook de juridische aspecten van verkoop en marketing worden in deze richting behandeld.

Bij elk leerstofonderdeel worden de ICT-toepassingen optimaal ingezet.  We verwachten dan ook een degelijke basiskennis van diverse softwareprogramma’s.

Werkplekleren hoort ook bij de opleiding. Het is een unieke manier om kennis te maken met de realiteit op de werkvloer.

Profiel van de leerling

  • Je bent klantvriendelijk en commercieel ingesteld.
  • Je werkt nauwkeurig.
  • Je beschikt over administratieve capaciteiten.
  • Je bent bereid om je aan te passen aan de wensen van de klant.
  • Vreemde talen schrikken je niet af.

 

Mogelijkheden na Commerciële Organisatie

Vanuit de studierichting Commerciële Organisatie heb je na de derde graad twee opties: de arbeidsmarkt betreden of hogere studies aanvatten.  Op basis van deze richting kent de functie van commercieel assistent nog maar weinig geheimen. 

Je kan er ook voor kiezen om hogere studies in hetzelfde studiegebied aan te vatten. Binnen de professionele bacheloropleidingen heb je heel wat mogelijkheden. We denken dan vooral aan het studiegebied ‘Handelswetenschappen en Bedrijfskunde’ met richtingen zoals Retail Management, Salesmanagement, Office Management, enz. Een opleiding binnen het onderwijsveld is ook mogelijk.

Andere professionele bacheloropleidingen zijn niet uitgesloten, maar daarop wordt de leerling niet specifiek inhoudelijk voorbereid. 

Doorstromen naar een academische bacheloropleiding is in theorie mogelijk, maar binnen deze studierichting word je onvoldoende  voorbereid op onderwijs op academisch niveau.