Internationale Handel en Logistiek is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Ze biedt inzichten in de algemene economie en bedrijfswetenschappen.

Leerlingen verdiepen zich in aspecten van internationale handel en economische relaties, de logistieke flow en de documentenstroom onderliggend aan internationaal goederentransport. Ook de verschillende transportmogelijkheden worden uitvoerig behandeld.

Lessentabel

 
VAKGEBIEDVAKKEN5de JAAR6de JAAR
TalenNederlands
Frans
Engels
Duits
2+1
2+1
2
1+1
2+1
2+1
2
1+1
Specifieke vormingInternationale handel en logistiek1111
Positieve wetenschappenWiskunde
Natuurwetenschappen
2+1
1
2+1
1
Algemeen vormende vakkenGodsdienst
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Artistieke vorming
Mens en samenleving
Lichamelijke opvoeding
2
1
1
0
1
2
2
1
1
1
0
2
TOTAAL 3232

In het vak internationale handel en logistiek verwerf je vooral vaardigheden en kennis in vier domeinen:

 • Het eerste domein is algemene economie. Dit omvat behalve micro- en macro-economie ook internationale economie. Ook een uitbreiding van de economische relaties komt aan bod. Duurzame (economische) ontwikkeling kan in de richting Internationale Handel en Logistiek niet ontbreken.
 • Bij de organisatie van je bedrijf moet je de doelstellingen en werking van het bedrijf grondig bestudeerd hebben. Het gaat dan om de essentie van duurzaam ondernemen en het beheer van de goederen- en informatiestroom. In dit tweede domein komt ten slotte ook marketing aan bod.
 • Het derde domein is financieel beheer. Hier verwerven leerlingen inzichten in kostprijsberekening en fiscaliteit.
 • Het laatste domein, internationaal goederenvervoer, is specifiek voor deze richting. Supply chain management en internationale verkoop kennen voor deze leerlingen geen geheimen meer. Ook de vervoersmogelijkheden en de volledige documentenstroom die hoort bij internationale handel komt aan bod.

Bij elk leerstofonderdeel worden de ICT-toepassingen optimaal ingezet.  We verwachten dan ook een degelijke basiskennis van diverse softwareprogramma’s.

Werkplekleren hoort ook bij de opleiding. Het is een unieke manier om kennis te maken met de realiteit op de werkvloer.

Profiel van de leerling

  • Je bent administratief onderlegd.
  • Vreemde talen schrikken je niet af.
  • Je werkt nauwkeurig en gestructureerd.
  • Je bent stressbestendig en zoekt naar de beste oplossingen.

 

Mogelijkheden na Internationale Handel en Logistiek

 

Vanuit de studierichting Internationale Handel en Logistiek heb je na de derde graad twee opties: de arbeidsmarkt betreden of hogere studies aanvatten.  Op basis van deze richting kent de functie van medewerker (inter)nationaal goederenverkeer nog maar weinig geheimen. 

Je kan er ook voor kiezen om hogere studies in hetzelfde studiegebied aan te vatten. Binnen de professionele bacheloropleidingen heb je heel wat mogelijkheden. We denken dan vooral aan het studiegebied ‘Handelswetenschappen en Bedrijfskunde’ met richtingen zoals International Office Management en International Business Management.  Een opleiding binnen het onderwijsveld is ook mogelijk.

Andere professionele bacheloropleidingen zijn niet uitgesloten, maar daarop wordt de leerling niet specifiek inhoudelijk voorbereid. 

Doorstromen naar een academische bacheloropleiding is in theorie mogelijk, maar binnen deze studierichting word je onvoldoende  voorbereid op onderwijs op academisch niveau.