Spreekt reizen tot je verbeelding? Hou je van beurzen en evenementen? Ben je geïnteresseerd in natuur en cultuur? Hou je ervan om te communiceren en mensen aan te spreken? Doe je dat ook graag in een vreemde taal? Plan en organiseer je graag? Geeft het jou een goed gevoel om mensen te informeren, advies te geven of te begeleiden? Ben je creatief, stipt en nauwgezet? Heb je graag je zaakjes op orde? Dan is Toerisme zeker iets voor jou!

Lessentabel

 
VAKGEBIED VAKKEN 5de JAAR 6de JAAR
Talen Nederlands
Frans
Engels
Duits
3+1
3+1
3
2
2+2
4
3
2
Toerisme Toerisme
Toeristische geografie
7
3
8
2
Positieve wetenschappen Wiskunde
Natuurwetenschappen
2
1
2
1
Algemeen vormende vakken Godsdienst
Geschiedenis
Artistieke vorming
Mens en samenleving
Lichamelijke opvoeding
2
1
0
1
2
2
1
1
0
2
TOTAAL   32 32

In de derde graad Toerisme richten we ons op de ontvangst van toeristen in België en in het buitenland. We maken kennis met de wereld van evenementen en beurzen. Naast een pakket algemene vorming (9 lesuren) steunt deze opleiding op vier belangrijke pijlers.

Talen (13 lesuren)

Nederlands vormt uiteraard de basis van deze richting en is dus een belangrijk vak. Vlotte communicatie is in deze branche vereiste nummer één. Je moet correct kunnen praten en schrijven, ook in het Frans en het Engels. Goede noties van Duits zijn zeker een pluspunt. Je leert specifieke begrippen en vaardigheden die je nodig hebt in de toeristische sector en de evenementenwereld. Bovendien gebruiken de taalleerkrachten naast handboeken dikwijls teksten uit de toeristische actualiteit. De talen zijn uiteraard geïntegreerd in alle projecten en excursies.

Toerisme (7 en 8 lesuren)

Je analyseert de structuur van de reisindustrie: transport, verblijf, verzekeringen en nog veel meer. Dit pakket omvat alle technische en uitvoerende aspecten die nodig zijn om een reis te organiseren en te verkopen: van treinreizen, autocarreizen, vliegreizen over citytrips en all-inpakketten tot cruises en ferrydiensten. Het is een technisch maar noodzakelijk vak.

Waar gaan Belgen en Europeanen met vakantie? Welke bestemmingen worden in Europa en op de andere continenten het vaakst verkocht? Hoe komt dat? Wat is er op deze plaatsen te zien? Je werkt voor bepaalde bestemmingen een toeristisch pakket uit in combinatie met de inhoud van het vak Toeristische geografie.

In de derde graad leggen we de nadruk op zakenreizigers met de focus op MICE (Meetings, Incentives, Congress, Exhibitions) in eigen land, op populaire stedenreisbestemmingen en overige Europese/niet-Europese bestemmingen voor o.a. pre- en post-congrestours. Je leert ze onthalen en informeren. Je screent en selecteert noodzakelijke informatie in functie van je takenpakket en verwerkt die op een doeltreffende manier. Daarbij zorg je ervoor dat je informatie altijd up-to-date is. Je leert hoe je op een hartelijke en efficiënte manier mensen onthaalt. Je kan op gepaste wijze relevante informatie geven aan (zaken)toeristen en bezoekers van beurzen en evenementen en je kunt dat ook in de andere talen van je studierichting.

Toeristische geografie (3 en 2 lesuren)

Je leert de wereld om je heen ruimtelijk en sociaaleconomisch begrijpen en analyseren. Je leert verschillende landschappen koppelen aan de toeristische en recreatieve mogelijkheden. Je bent je er bewust van dat duurzaamheid het sleutelwoord is in de snel veranderende toeristische sector.

Excursies en werkplekleren

In de afdeling Toerisme zijn excursies een essentieel onderdeel van de opleiding. Ze maken deel uit van de leerstof en duren een week tot 10 dagen. Werkplekleren hoort ook bij de opleiding. Het is een unieke manier om kennis te maken met alle aspecten van de sector.  In beide gevallen zet je de aangeleerde vaardigheden en kennis uit de lessen om in praktijk.

Profiel van de leerling


Je bent sociaal en communicatief sterk en geïnteresseerd in andere culturen. Taalvaardigheid en een brede interesse volstaan niet. Wie in de toeristische en evenementensector wil werken, moet ook inventief en ondernemend zijn. Je moet hard kunnen werken, in de sector is geen plaats voor luieriken. De opleiding vraagt dan ook heel wat inzet en een correcte studiehouding.

Mogelijkheden na Toerisme


Op de arbeidsmarkt kan je terecht in reisbureaus, op toeristische diensten, in de evenementen- en recreatiesector.

Wil je graag nog een 1-jarige opleiding na je studies volgen, dan is de Se-n-se opleiding Animator een logische keuze.

Maar je kan ook gaan voor een professionele bacheloropleiding Toerisme en recreatiemanagement, Hotelmanagement, Journalistiek, Media en Entertainment Business, Wellbeing- en vitaliteitsmanagement, Onderwijs  of bachelor in de Sociale wetenschappen.