Zijn taal en communicatie je ding? Schrikt communiceren in het Frans, het Engels en het Duits je niet af? Hou je van sociaal contact? Ben je ICT-minded? Ga je kritisch om met klassieke en nieuwe media? Ben je een goede planner en wil je kleinschalige communicatieprojecten uitvoeren? Werk je graag mee aan een evenement? Staat de klant centraal voor jou? Heb je oog voor de gepaste omgangsvormen? Dan is Taal en Communicatie de juiste studierichting voor jou. 

 

Lessentabel

VAKGEBIED VAKKEN 3de JAAR 4de JAAR
Talen Nederlands
Frans
Engels
Duits
5+1
4
3
1
5
4
3
2
Taal en Communicatie Public relations
Informatica
5
1
5
2
Positieve wetenschappen Wiskunde
Natuurwetenschappen
3
2
3
1
Algemeen vormende vakken Godsdienst
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Artistieke vorming
Mens en samenleving
Lichamelijke opvoeding
2
1
1
0
1
2
2
1
1
1
0
2
TOTAAL   32 32

De studierichting Taal en Communicatie bevat een stevig talenpakket en het vak public relations. In deze theoretisch-praktische richting ligt de focus op communicatie in het Nederlands, Engels en Frans. Je maakt ook kennis met de nieuwe taal Duits, waarin je je vlot leert uitdrukken. In het vak public relations scherp je je communicatievaardigheden aan en pas je die toe in diverse situaties: communicatie tussen personen, binnen een groep en tussen groepen, sociaal of commercieel … Daarbij ga je bewust om met communicatiemiddelen en -media. Tot slot word je klaargestoomd om communicatieprojecten voor te bereiden en uit te voeren. Tijdens de lessen Nederlands, Frans en Engels verdiepen we de basisdoelen en breiden we ze uit, zodat je over nog meer tools beschikt om je gepast, duidelijk en correct uit te drukken.

We vinden het op onze school erg belangrijk dat we ICT-vaardigheden aanleren op een correcte en functionele manier. Daarom voegen we expliciet een apart vak informatica toe.

Profiel van de leerling

Je bent sociaal en communicatief ingesteld. Je leest en schrijft graag. Je bent kritisch en raadpleegt verschillende bronnen. Je gebruikt verschillende media – klassieke en moderne – om telkens gepast te communiceren. Voor elke uitdaging zet je de juiste hulpmiddelen in: een presentatie maken, een beeld bewerken of een project voorstellen.

Je durft je mening geven en dit zowel in het Nederlands, Engels, Frans als Duits. Jezelf duidelijk, correct, gepast en aantrekkelijk uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk, staat bovenaan je prioriteitenlijstje.

Je bent ICT-minded en leergierig. Je kiest bewust voor een studierichting waar je in alle vakken en tijdens vakoverstijgende opdrachten aan je communicatieve vaardigheden wilt werken. Feedback helpt je hierbij om procesmatig vooruitgang te boeken.

Mogelijkheden na de 2de graad Taal en Communicatie

Na de tweede graad kun je kiezen in de derde graad voor de vervolgrichting Taal en Communicatie of voor Toerisme.

Je kan ook nog andere richtingen instappen, maar dan zal je je voor bepaalde vakken vaak wel moeten bijwerken.