Lessentabel

 

VAKGEBIED VAKKEN 6de JAAR
Talen Nederlands
Zakelijke communicatie Nederlands
Frans
Engels
Duits
Spaans
3
1
4
4
3
1
Secretariaat Secretariaat
Recht
5
2
Positieve wetenschappen Wiskunde
Natuurwetenschappen
2
1
Algemeen vormende vakken Godsdienst
Geschiedenis
Aardrijkskunde
Esthetica
Lichamelijke opvoeding
2
1
1
1
2
TOTAAL 33

 

Talen

 

Vandaag hoeft niemand nog overtuigd te worden van de essentiële rol die talenkennis speelt in onze geglobaliseerde wereld, waarin nationale grenzen vervagen en afstanden niet langer een hinderpaal vormen. Een vlotte, parate kennis van meer dan één taal is dus een niet te onderschatten troef en zelfs een absolute noodzaak in de communicatie tussen bedrijven uit verschillende landen en continenten. Onze afdeling Secretariaat-talen speelt in op deze nood door een ruim aanbod aan talen te combineren met praktijkgerichte vakken, die je inzicht geven in de organisatie van een kantoor en de vaardigheden die daarvoor noodzakelijk zijn.

Daarom bieden wij in het vijfde jaar 17 en in het zesde jaar 16 lesuren talenonderwijs aan. Spaans is daarbij een bijkomende en aantrekkelijke uitdaging voor de meeste leerlingen. We kijken in de eerste plaats vanuit een pragmatische hoek naar de talen. Uiteraard heeft de theorie ook haar plaats. Zij vormt immers de basis van waaruit een taal wordt opgebouwd. We leggen van bij het begin de nadruk op de verschillende vaardigheden, want we vinden het belangrijk dat je je in het dagelijks leven zowel als op de werkvloer vlot en correct kan uitdrukken. Spreekvaardigheid stimuleren we door middel van mondelinge oefeningen en presentaties, begrijpen scherpen we aan door luisteroefeningen en lezen door teksten te bestuderen die inspelen op de actualiteit en je eigen leefwereld. Schrijfvaardigheid ten slotte komt aan bod in een waaier van zelfstandige verwerkingsopdrachten (o.a. bij de geïntegreerde proef). Je krijgt ruimschoots de gelegenheid om je talenkennis te toetsen zowel in de klas als tijdens de jaarlijkse reis naar het buitenland (het ene jaar is Parijs de eindbestemming, het andere jaar Londen).

 

Secretariaat

 

Het spreekt voor zich dat je je ook verdiept in de basisprincipes van de organisatie van een kantoor en van het reilen en zeilen in het bedrijfsleven. Het vak secretariaat is een geïntegreerd vak waarin aandacht wordt besteed aan zes belangrijke clusters: de werkomgeving en het profiel van de office assistant, het onthaal van bezoekers en nieuwe medewerkers, correspondentie en postbehandeling, archivering en klassement, vergaderen en tot slot de organisatie van zakenlunches en zakenreizen.

De leerkracht secretariaat werkt trouwens nauw samen met de taalleerkrachten. Na een opleiding Secretariaat-talen ben je dus bekwaam om op een correcte manier zakelijk te communiceren. Hiervoor is een grondig inzicht in alle Officesoftwarepakketten vereist. Daarnaast besteden we tijdens de lessen recht aandacht aan de brede legale context van het bedrijfsleven.

Natuurlijk blijven er nog 10 lesuren over voor de positieve wetenschappen en de algemeen vormende vakken.

 

Profiel van de leerling

 

Hoe weet je nu vooraf of je een reële kans op slagen hebt in deze afdeling? Aan welk profiel beantwoord je best?

Je hebt in ieder geval een meer dan gemiddelde interesse voor taal en alles wat daarmee samenhangt. Je vindt het gewoon leuk en boeiend om vlot en correct te communiceren in vijf talen. Je bent ook bereid je voor de volle 100 % in te zetten om je praktische taalkennis naar een hoger niveau te tillen. Als je ten slotte ook nog beschikt over een gezonde dosis creativiteit en zelfredzaamheid, dan kom je al een heel eind.

Al deze vaardigheden zal je in het laatste jaar moeten aanspreken bij het samenstellen en presenteren van je geïntegreerde proef.

 

Mogelijkheden na de richting Secretariaat-Talen

 

Als je liever niet verder studeert, dan kan je de arbeidsmarkt op, want na je studies beschik je over voldoende praktische vaardigheden om op de werkvloer je mannetje/vrouwtje te staan.

Stel dat je geen zin meer hebt om nog drie of vier jaar hogere studies te volgen, maar je wil wel dat beetje extra, dan biedt onze school je de mogelijkheid om je kennis van het bedrijfsleven aan te scherpen tijdens een Se-n-Se-opleiding. Je kan onder andere kiezen voor Administratie vrije beroepen of Toerisme & organisatie.

Je kan ook opteren voor een professionele bacheloropleiding Office Management of Marketing aan een van de Antwerpse hogescholen. Er zijn zelfs heel wat oud-leerlingen van onze school die een academisch masterdiploma hebben behaald. Alles hangt af van hoe hoog je de lat voor jezelf wenst te leggen … The sky is the limit!